Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Páratlan növény
  2022-09-10 00:41:03, szombat
 
   
  NEM IS A NAPOT KÖVETIK A NAPRAFORGÓK?
Kovács Róbert

Páratlan növény a napraforgó, és nem csak azért, mert a háború árnyékában egyre értékesebbé, sőt luxussá válik, hanem mert hűségesen és kitartóan követi a napkorongot, miközben sárga virágai tükörként mintázzák a ragyogó napsugarakat.
Vagy nem is követi?
A rövid válasz az, hogy nem. Pontosabban így nyár derekán, amikor a virágtányérok már kifejlődtek, az egész napraforgó ábla - pár renitens virágot leszámítva - szigorúan egyfelé néz. Méghozzá nem déli, hanem keleti irányba. És nem is pontosan a felkelő Nap, hanem a földrajzi kelet irányába, ami (a mi szélességünkön) még a Szent Iván-éj körüli (nyári napfordulós) időszakban sem esik egybe a horizonton felbukkanó Nappal.





De miért éppen keletre? Azt gondolnánk, hogy déli irányból (amikor magasról süt le ránk) érkezik a legtöbb napfény és energia. Netán nem találják a Napot? A furcsa jelenség már Charles Darwint és botanikus fiát is izgatta, de a megfejtésre az ELTE kutatói jöttek rá nemrég.
Az a misztikus Kelet
Horváth Gábor és munkatársai megmérték, hogy mennyi fényenergiát nyel el a napraforgófej virágzata és a hátoldala, és megállapították, hogy bizony a legtöbbet akkor, ha a földrajzi kelet felé fordulnak a virágtányérok. Mégpedig azért, mert nálunk (és a világ sok helyén) tavasztól őszig a délutánok többnyire felhősebbek, mint a délelőttök, ezért hiába érkezik több energia dél felől, a felhők részben megszűrik azt.
Akkor nem is forog a napraforgó, hanem egyfolytában kelet felé tekinget?
Igen is, meg nem is,

AZ EGÉSZ CSAK ÉLETKOR KÉRDÉSE.

A fiatal tányérvirágok ugyanis egyfolytában forgatják a fejüket. Napközben keletről nyugatra követik a Nap járását, majd éjszaka visszafordulnak kelet felé. Így megy ez mindennap, egészen addig, amíg a hatalmas, szotyival tömött virág olyan nehéz nem lesz, hogy nem tud (akar) már mozogni, és beáll egy irányba, pont kelet felé, ahonnan a legtöbb energia érkezik.




Addig egy trükkös biomotor gondoskodik a fordulatokról. Nappal a fiatal növény keleti (árnyékos) oldalán gyorsabban növekednek a sejtek, ettől a szár elhajlik az ellenkező irányba. Éjszaka a szár ellentétes, nyugati oldalán történik ugyanez, amitől a növény visszafordul kelet felé. Kifejlett állapotban azonban megáll a sejtnövekedés, ezzel pedig leáll a motor is.

Extra energiát lopnak
Jó okuk van fiatalon forgolódni, a Nap követésével ugyanis jelentős energiatöbbletre tesznek szert. A gyorsan felpörgő fotoszintézis mellett a felkelő Nap hamar felszárítja a harmatot, és csökken a gombásodás veszélye is. A melegebb virágtányérok pedig sokkal több beporzó rovart vonzanak (legalább ötször annyit), mint más növények virágai.

ÁM VALÓJÁBAN NEM A NAPOT KÖVETIK,

hanem maguktól, belső kényszerből teszik ezt. Amikor egy kísérletben fix fényforrást szereltek a növények fölé, azok továbbra is ugyanúgy forogtak tovább, mintha mi sem történt volna. Nem evolúciós hiba ez, a Nap ugyanis nem szokott megállni az égen, de igencsak meglepett mindenkit ez az eredmény.

És az is meglepő, hogy miért dél felé tájolják mifelénk a napelemeket és a napkollektorokat, amikor nemcsak a napraforgók, hanem már mi is tudjuk, hogy errefelé a földrajzi kelet a legenergikusabb égtáj, és akár öt százalékkal is több extra fény áradhat keleti irányból.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: energiatöbbletre, napkollektorokat, legenergikusabb, visszafordulnak, megállapították, szélességünkön, fordulatokról, virágtányérok, tányérvirágok, fotoszintézis, sejtnövekedés, napraforgófej, napsugarakat, egyfolytában, fényenergiát, visszafordul, fényforrást, kísérletben, napkorongot, felszárítja, követésével, gondoskodik, napfordulós, kifejlődtek, felhősebbek, pontosabban, kényszerből, értékesebbé, napraforgók, százalékkal, napelemeket, munkatársai, megfejtésre, gombásodás, napraforgó, leszámítva, háború árnyékában, ragyogó napsugarakat, rövid válasz, egész napraforgó, földrajzi kelet, horizonton felbukkanó, legtöbb napfény, furcsa jelenség, napraforgófej virágzata, legtöbbet akkor, délutánok többnyire, felhők részben, fiatal tányérvirágok, legtöbb energia, trükkös biomotor, fiatal növény, NAPOT KÖVETIK NAPRAFORGÓK, Kovács Róbert, Szent Iván-éj, Charles Darwint, Horváth Gábor, EGÉSZ CSAK ÉLETKOR KÉRDÉSE, VALÓJÁBAN NEM NAPOT KÖVETIK,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jónás Tamás – Végtelen b...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Örülök, hogy látlak!  Albert Einsteinről  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 21  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Lóhere  Jó éjszakát  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Sose bánj semmit  Kaffka_Margit  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Fehér virág  Alázat  Popper Péter szavai  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Nevem  Png telefon  Egy lelki imádság  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ágai Ágnes – Csendélet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy hatékony szolga  Akarat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Adakozás  Png virág  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png cica  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Minden harmadik...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyi telefonál  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem tiéd  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Byron - Ahogy itt jár -... 
Bejegyzés Címkék
háború árnyékában, ragyogó napsugarakat, rövid válasz, egész napraforgó, földrajzi kelet, horizonton felbukkanó, legtöbb napfény, furcsa jelenség, napraforgófej virágzata, legtöbbet akkor, délutánok többnyire, felhők részben, fiatal tányérvirágok, legtöbb energia, trükkös biomotor, fiatal növény, szár elhajlik, ellenkező irányba, szár ellentétes, növény visszafordul, gyorsan felpörgő, gombásodás veszélye, melegebb virágtányérok, növények fölé, legenergikusabb égtáj, energiatöbbletre, napkollektorokat, legenergikusabb, visszafordulnak, megállapították, szélességünkön, fordulatokról, virágtányérok, tányérvirágok, fotoszintézis, sejtnövekedés, napraforgófej, napsugarakat, egyfolytában, fényenergiát, visszafordul, fényforrást, kísérletben, napkorongot, felszárítja, követésével, gondoskodik, napfordulós, kifejlődtek, felhősebbek, pontosabban, kényszerből, értékesebbé, napraforgók, százalékkal, napelemeket, munkatársai, megfejtésre, gombásodás, napraforgó, leszámítva, gyorsabban, felbukkanó, időszakban, állapotban, horizonton, forgolódni, növekednek, gondolnánk, ellentétes, délelőttök, árnyékában, evolúciós, délutánok, szotyival, földrajzi, tavasztól, mintázzák, szereltek, hűségesen, kifejlett, többnyire, megmérték, szigorúan, botanikus, tükörként, virágzata, fordulnak, napközben, kitartóan, forgatják, meglepett, mindenkit, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 150 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 9055 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2369
  • e Hét: 13885
  • e Hónap: 22907
  • e Év: 90672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.